Frivilliga Radioorganisationen

FRO Jämtland / Härjedalen

FRO Jämtland-Härjedalen

Kontaktinformation

FRO Jämtland/Härjedalen
Inger Stigsdotter
Nävervägen 24 E
831 72 ÖSTERSUND
E-post: jamtland-harjedalen@fro.se
Tel: 0708-894197

Välkommen till FRO Jämtland/Härjedalen

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. Vi bemannar sambandsbefattningar i Försvarsmakten samt inom samhällets krisberedskap. FRO Jämtland/Härjedalen förser 14. hemvärnsbataljonen - Fältjägarbatajonen - med specialister i sambandstjänst.  

Är du intresserad av teknik, samband och radio? Då är det dig vi söker!

Kom med i FRO Jämtland/Härjedalen!

Kontakta FRO Jämtland/Härjedalen. - Ansök om medlemsskap

Kraftvärme

Studiebesök

I början av sommaren genomförde vi ett uppskattat studiebesök på Jämtkrafts kraftvärmeverk i Lugnvik.

 

Under några timmar fick vi först veta allt vi behövde veta om vad ett kraftvärmeverk är, hur det fungerar och hur fjärrvärme fungerar. Sedan blev det en guidning genom anläggningen. Eftersom det den dagen blåste nog mycket för att knäcka träd var det ingen som ville gå upp på taket och beundra utsikten, men inne var det desto varmare och skönare.

Läs mer...

Kälarne och Utanede

Kung Chulalongkorns paviljong

Kälarne radiomuseum

I september genomförde FRO Jämtland/Härjedalen tillsammans med Jemtlands radioamatörer en resa till östra Jämtland, givetvis med fokus på radio.

 

Vårt första mål var Kälarnes välfyllda radiomuseum, dit vi anlände efter en mindre avstickare orsakad av felvridna vägskyltar. Väl på plats var det svårt att inte häpna över den stora och välskötta samlingen kommunikationsteknik, från 1800-talets telegraf och ända fram till nutid. Vi fick en insatt guidning, och alla resans deltagare hade personliga minnen av någon eller några apparater, minnen som de gärna berättade för de andra.

 

Därefter åkte vi till Utanede, där vi först åt en utsökt lunch på Holmstagården. Sedan var det dags för ett besök vid Kung Chulalongkorns paviljong, där vi av en kunnig guide fick höra den osannolika historien om hur det kommer sig att världens enda thailändska paviljong med kunglig spira, utanför Thailand, står i den oansenliga byn Utanede i östra Jämtland.

 

Eftersom det som förenar resans deltagare är radiointresset var nästa anhalt King Chulalongkorn Memorial Amateur Radio Society (SI9AM), inte långt från paviljongen.

 

Hemresan gick huvudsakligen längs vackra småvägar i Ragundas fantastiska landskap.

Uppfräschning av Alpbacken

Mast

 

Under söndagen den 5/7 så var jag, Simon Söderberg, Andreas Wredendahl och Hans-Erik Wiik på Alpbacken Frösön och målade klart det som inte blev gjort i våras på vår kåk där.

 

Så nu är all målning klar och det känns skönt. Vi fick också laga ett hål i staket som någon hade klippt upp. Jag skall åka dit i veckan och förstärka lagningen i staketet. I övrigt var det inga skador, ja ännu!!!! Lite underhåll blir det i kåken i höst, återkommer i detalj angående vad lite senare.

 

Jag vill också tacka Mikael Wejsling och Magnus Kristoffersson som hjälpte till att ta bort ytterligare några träd runt masten och staketet, så nu är det ganska bra på Alpbacken.

 

Under dagen hade vi med några mackor från Tages plus drick och kaffe som Hans-Erik hade ordnat, inte så dumt, med tanke på av vi blev där större del av dagen.

 

Stort tack till alla som var där och hjälpte till.

 

//ordförande Sten Söderberg

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök