Kälarne och Utanede

Kung Chulalongkorns paviljong

Kälarne radiomuseum

I september genomförde FRO Jämtland/Härjedalen tillsammans med Jemtlands radioamatörer en resa till östra Jämtland, givetvis med fokus på radio.

 

Vårt första mål var Kälarnes välfyllda radiomuseum, dit vi anlände efter en mindre avstickare orsakad av felvridna vägskyltar. Väl på plats var det svårt att inte häpna över den stora och välskötta samlingen kommunikationsteknik, från 1800-talets telegraf och ända fram till nutid. Vi fick en insatt guidning, och alla resans deltagare hade personliga minnen av någon eller några apparater, minnen som de gärna berättade för de andra.

 

Därefter åkte vi till Utanede, där vi först åt en utsökt lunch på Holmstagården. Sedan var det dags för ett besök vid Kung Chulalongkorns paviljong, där vi av en kunnig guide fick höra den osannolika historien om hur det kommer sig att världens enda thailändska paviljong med kunglig spira, utanför Thailand, står i den oansenliga byn Utanede i östra Jämtland.

 

Eftersom det som förenar resans deltagare är radiointresset var nästa anhalt King Chulalongkorn Memorial Amateur Radio Society (SI9AM), inte långt från paviljongen.

 

Hemresan gick huvudsakligen längs vackra småvägar i Ragundas fantastiska landskap.